30 Temmuz 2009 Perşembe

90'ları Düşündüm - 1

Büyüdük ve 90'ların kendine has havasını unutmaya mı başladık? Sayacağım filmler, seyredeni o yıllara götürür cinsten. Kronolojik olarak:

1) Wayne's World (1992)

Digitürk film özeti gibi olacak ama kısaca, iki hayta evden yaptıkları kablolu televizyon yayınıyla şöhret olur, oysa profesyonel dünya hiç ummadıkları tehlikeler barındırmaktadır (Digi'yi de geçti, bildiğin gazetede günün filmleri bandına döndü :-] ). Wayne ve arkadaşı Garth her halleriyle 70'lerden fırlamış gibiler ama 90'ların televizyon dünyasındalar. Her evde bir uydunun olmadığı yıllar bunlar; oturduğu yere iyice yerleşmiş kapitalizminse medya canavarından sonuna kadar istifade etme arzusuyla yanıp tutuştuğu bir dönem. Her şeye rağmen bu bir komedi. Filmin en iyi sahneleri, kesinlikle arabadaki Bohemian Rhapsody (aşağıda arz-ı endam etmekte) ve "Siz çocuklar burnunuzu sokmasaydınız emelime ulaşacaktım"lı Scooby Doo sonu.



2) Singles (1992)

20'li yaşların ikinci yarısının sefasını süren bir grup gencin hayatı, fonda Pearl Jam, Soundgarden gibi hediyelerle grunge'ın pik yaptığı Seattle eşliğinde veriliyor. Benim de favori yönetmenlerimden olan Cameron Crowe, müzik duygusunu sonuna kadar kullanarak o dönemi bütünüyle yansıtan bir tablo ortaya koyuyor. Yıllar sonra dönüp bakıldığında, erkek romantik komedisi alt-türünün başlangıçlarından sayılabilir. Sonradan Roger Dodger'la belleklerde yer eden Campbell Scott'ın hayran bırakan performansıyla. "I was just nowhere near your neighborhood" repliğiyle hatırlanır.

3) Reality Bites (1994)

Ben Stiller'ın ne kadar iyi bir yönetmen olduğunu gösteren 90'lar güzellemesi. 20'li yaşların başında üniversite sonrası bilinmezliğini anlatan filmde, dönemin revaçtaki konularından olan AIDS endişesi, yine grunge ve post-MTV video klip televizyonculuğu göze çarpıyor. Keşke hep genç kalsaydı denilebilecek Ethan Hawke, bir nevi alıntıların filozofu rolünü üstlenen karakteriyle, 90'ların o her şeye referans verebilen esnek postiş yapısını üzerinde topluyor. Nedense çok popüler olmayan bir filmdir Reality Bites. Ethan Hawke'ın sahneden Winona Ryder'a bakarak Violent Femmes - Add It Up söylediği sahne akılda kalıcı.

- Devam Edecek -

Hiç yorum yok: