10 Ekim 2009 Cumartesi

Denklemi Sağlayın

Saate bakıyorum. Onu gösteriyor. Parmağa değil işaret ettiği şeye bakacaksın akıllı! Dönüyorum, geç kaldım, artık orada yok. Zamanla yarışmak bu olsa gerek.

Apartmanların arasında kendiliğinden oluşmuş dar bir sokak. Sokakta avare dolaşan iki kişi. Kişilerin erkek çocukluğu; sesleri yuvarlak ve kararsız. Dışarda onların değer yargılarına göre şekillenmiş bir dünya. Köşeli dünya, akıllı bir yargıç Galile'ye engizisyonun ellerinde Stockholm sendromu yaşatabilir. Sonra her yer grileşir. Köpeklerde de renk körlüğü ergenlikten sonra mı başlıyor?

Bay X filmlerde figüranlık yapmaktadır. Bir gün rol icabı jönden dayak yerken dayanamayıp tokatla karşılık verir. Bu inisiyatifi ona güven ve cesaret aşılar. Sonradan auteur kıvamında yönetmenlik yapmaya başlar. Kardeşi ve en yakın arkadaşı Bay Y ise kendi hayatını auteur gibi yönetmekte ve baş rol oynamaktadır. Baştan sona doğru yaşar ve Bay X'inki gibi bir dönüm noktasıyla hiç karşılaşmaz. Jön ise işinde temiz duygularla hareket etmesinin karşılığını fiziksel şiddetle almaktan dolayı çok üzgündür. Fakat bu olayı Bay X gibi dramatik bir hale getirmek yerine, evine, ailesine dönüp zihnini arındırmayı tercih eder. Bay Y'nin aksine o, başrolde de olsa kendi hayatını oynayarak geçirmeyi reddetmektedir.

Belki saate bakan kişi Jön'dü, sokaktaki çocuklar ise XY, bunu zaten söylemiştik. Yoksa orada olmayan kişi Bay Y miydi? Çünkü hikayenin anlatılmayan kısmında Bay X bir kaza geçiriyor ve bakıma muhtaç hale geliyor, burası biraz trajik. Jön'ün o dar sokakta oturduğunu düşünmek safdillik olur herhalde, ama o çocukları izleyen kişi Jön'ün gençliği olabilir mi? Jön'ün gençliğine zaten çocukluk denmez mi? Şimdi 500 liralık soru (Neden 500 lira? Demek ki belirli bir baremi işaret ediyor ama çok da kritik değil, yani bir 500 bin değil.): Bu satırları okuyan sen, Bay X mi, Bay Y mi yoksa Jön müsün? 100 liralık cevap (Çünkü kolay verilebilecek bir cevap ama o cevabı verebilmek için önceden hızlıca bir düşünmüş olmak gerekiyor.): Hiç kimse geceyarısı karalanmış bir takım ucuz kategorilere girmek zorunda değildir. Bir sınıfa, bir kümeye, bir şeye ait olmak zorunda değildir. Ve şunu eklemeliyim ki, dünya döndüğü için aslında gelmiş geçmiş bütün kategoriler de gecenin bir yarısı karalanagelmiştir.

Beyaz bir boşluktan sonra gelen yeni bir cümlenin verdiği hissiyat, ikinci harfi "m".

Hiç yorum yok: